Aangifte omzetbelasting

Als ondernemer krijgt u te maken met btw. Per tijdvak (per maand of per kwartaal) dient u als ondernemer aangifte te doen van de door u in rekening gebrachte btw en de btw die u heeft betaald. Een goede administratie is daarom van essentieel belang voor een correcte aangifte. Een btw administratie is verplicht en er geldt een bewaarplicht van uw facturen. 

Voor het opmaken van uw verkoopfacturen bent u verplicht om een aantal gegevens te vermelden op uw verkoopfactuur.  CENTION kan met een scan uw facturen beoordelen en u over de nodige aanpassingen adviseren. In sommige situaties gelden aangepaste regels voor facturatie. U bepaalt zelf of u uw facturen op papier of digitaal verstuurt. Een digitale factuur moet voldoen aan extra voorwaarden.

Wanneer blijkt dat u over een boekjaar een verschil heeft in de btw in uw boekhouding ten opzichte van uw aangiften dan is er een mogelijkheid tot het indienen van een suppletie. Dit verschil kan ontstaan door verschillende oorzaken en komt veelal bij de controle tijdens het opstellen van de jaarrekening aan het licht.

Doet u zaken met het buitenland?  Dan heeft u extra administraiteve verplichtingen. Maakt u gebruik van de verleggingsregeling dan dient u het btw nummer van uw klant te verifieren en op te slaan in uw administratie. Levert u in de EU of verwerft u binnen de EU dan gelden specifieke regelingen en bent u verplicht om een intraucommunautaire aangifte op te maken en in te dienen. 

Een aantal ondernemers hoeven geen volledige btw-administratie bij te houden. Het gaat bijvoorbeeld om ondernemers die een ontheffing van administratieve verplichtingen hebben vanwege de kleine ondernemersregeling. Dat geldt ook voor ondernemers die alleen vrijgestelde goederen of diensten leveren of ondernemers die onder de landbouwregeling of veehandelsregeling vallen. 

Handelt u in ‘margegoederen’? Dat zijn zijn gebruikte goederen die u heeft ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook als margegoederen aan te merken: kunst, antiek en verzamelobjecten die u met btw koopt of invoert. Voor handel in margegoederen geldt aanvullende administratieve verplichtingen.

Btw: het kan heel eenvoudig lijken maar het is bijzonder complex. Laat u daarom goed adviseren of laat een professional uw aangifte opmaken. Wilt u uw aangifte omzetbelasting laten verrichten of controleren door CENTION? Selecteer dan Omzetbelasting bij de aanvraag van uw offerte en wij nemen direct contact met u op met de scherpste tarieven voor het opstellen en verrichten van uw aangifte omzetbelasting. Wij helpen ondernemers ook met de fiscale vragen !