De VAR is verdwenen. Welkom modelovereenkomst !

De VAR is verdwenen per 1 mei 2016 en opdrachtnemers kunnen daarom geen VAR meer aanvragen bij de belastingdienst. In plaats daarvan kunnen opdrachtgever en opdrachtnemers gebruik gaan maken van de modelovereenkomsten die zijn opgesteld door de belastingdienst.

Een modelovereenkomst biedt u en uw opdrachtgevers duidelijkheid en zekerheid. Als gewerkt wordt volgens de overeenkomst, is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. U bent dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid krijgt u dus geen uitkering.

Als u een modelovereenkomst gebruikt, zegt dat niets over hoe de belastingdienst kijkt naar uw inkomsten, dit beoordeelt de belastingdienst op basis van uw aangifte inkomstenbelasting. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan zegt dat dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.

Wat moet u doen ?

  • Bedenk samen met uw opdrachtgever of u een modelovereenkomst nodig hebt. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp'er niet in loondienst werkt. Denk aan een schilder die steeds voor verschillende particulieren werkt. U hoeft in deze gevallen geen modelovereenkomst te gebruiken. Bij twijfel kunt u met uw opdrachtgever gebruikmaken van een modelovereenkomst, maar dit is niet verplicht.
  • Zoek een modelovereenkomst van de site van de Belastingdienst die past bij de manier waarop u en uw opdrachtgever willen werken.
  • Leg vast volgens welke modelovereenkomst u en uw opdrachtgever gaan werken. Verwijd naar het nummer van de modelovereenkomst of stuur de modelovereenkomst mee als bijlage in de mail waarin u afspraken maakt met uw opdrachtgever.
  • Zolang u en uw opdrachtgever werken volgens de afspraken die gemaakt zijn in de modelovereenkomst dan is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.

U bent niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken. Als u geen gebruik maakt van modelovereenkomsten, dan moet uw opdrachtgever zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen. Welke bepalingen daarbij een rol spelen vertellen wij u graag.

Als blijkt dat de manier van werken in de praktijk niet volgens een modelovereenkomst gaat én dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet uw opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. U bent in dat geval wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

U en uw opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om deze nieuwe werkwijze door te voeren. Tot dan zullen wij ondernemers helpen met de in- en uitvoering zodat u achteraf geen problemen krijgt met de belastingdienst.

Heeft u vragen over deze wijziging? Stuur ons een email en wij helpen u geheel vrijblijvend verder!

Francois van Beek
François van Beek is ondernemer en eigenaar van Cention Administratiekantoor. Hij is een bekende naam in het midden- en kleinbedrijf op het gebied van financiële - en administratieve dienstverlening.

Direct na zijn studie bedrijfsadministratie begon hij zijn loopbaan als boekhouder voor lokale bedrijven in de duin- en bollenstreek gevolgd door diverse ad interim functies als financieel manager voor middelgrote bedrijven zoals De Leeuw Groep, Goes Transport en Skybernet. In 2003 werd hij gevraagd als financieel manager van het gerenommeerde Amerikaans advocatenkantoor Greenberg Traurig waar hij in 2007 tot Business Director werd benoemd.

2013 was het jaar van oprichting van zijn eigen administratiekantoor. Zijn onderneming bedient inmiddels veel ondernemers met het voeren van de boekhouding en de fiscale aangiften. Daarnaast heeft hij met Cention Administratiekantoor een succesvol diensteverlening geïntroduceerd met interim financiële – en administratieve dienstverlening op locatie van haar cliënten.

Als financieel professional en belastingconsulent onderscheidt van Beek zich door zijn expertise en maatwerk. Als kind van een ondernemers gezin weet hij als geen ander wat er leeft in ondernemend Nederland.

Waren de tips waardevol? Deel m’n blog dan op FB, Twitter, LinkedIn, Google+