Fiscale Reserves – de herinvesteringsreserve

Fiscale reserves zijn bedragen die u reserveert en die u mag aftrekken van de winst. De 3 belangrijkste fiscale reserves zijn de herinvesteringsreserve bij verkoop van een bedrijfsmiddel, de egalisatiereserve voor hoge periodieke uitgaven, en de oudedagsreserve voor ondernemers in de inkomstenbelasting. In dit artikel bespreken we de herinvesteringsreserve.

Herinvesteringsreserve

De herinvesteringsreserve stelt u in staat de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsmiddel opnieuw te investeren in een ander bedrijfsmiddel. U mag de boekwinst op bedrijfsmiddelen opnemen in de herinvesteringsreserve. Voorwaarde is dat u op de balansdatum een voornemen hebt om te herinvesteren in een bedrijfsmiddel. De boekwinst op het verkochte bedrijfsmiddel neemt u dan niet op in de fiscale winst, maar voegt u toe aan de herinvesteringsreserve. Hiermee voorkomt u dat er direct belasting wordt geheven over die boekwinst.

Afboeken herinvesteringsreserve

Gaat u herinvesteren? De herinvesteringsreserve wordt dan in mindering gebracht op de aanschafprijs van het aangeschafte bedrijfsmiddel. De boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel mag echter niet lager worden dan de boekwaarde van het vervreemde bedrijfsmiddel op het moment van vervreemding.
Het restant van de reserve kunt u afboeken op een eventuele volgende investering die u binnen de herinvesteringstermijn doet. De afboeking verlaagt de afschrijvingsbasis van het nieuwe bedrijfsmiddel.

Vrijval herinvesteringsreserve

U moet de herinvesteringsreserve (of het restant daarvan) toevoegen aan de winst op het moment dat u niet meer van plan bent om te herinvesteren. Zo vindt alsnog belastingheffing over de boekwinst plaats.

De reserve (of het restant daarvan) valt ook vrij als er 3 jaar verstreken zijn na het boekjaar waarin u de reserve hebt gevormd, en u nog niet een herinvestering hebt gedaan. Deze termijn van 3 jaar kan onder voorwaarden worden verlengd.

Samenwerkingsverband

Maakt u deel uit van een samenwerkingsverband? Dan moet u de wijziging in de herinvesteringsreserve opgeven in verhouding tot uw aandeel in het samenwerkingsverband.

Verplichtingen en uitzonderingen

U moet een herinvesteringsreserve afboeken bij aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel. Hiervoor gelden echter enkele verplichtingen en uitzonderingen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op zodat wij u kunnen helpen met deze of andere fiscale reserves.

Francois van Beek
François van Beek is ondernemer en eigenaar van Cention Administratiekantoor. Hij is een bekende naam in het midden- en kleinbedrijf op het gebied van financiële - en administratieve dienstverlening.

Direct na zijn studie bedrijfsadministratie begon hij zijn loopbaan als boekhouder voor lokale bedrijven in de duin- en bollenstreek gevolgd door diverse ad interim functies als financieel manager voor middelgrote bedrijven zoals De Leeuw Groep, Goes Transport en Skybernet. In 2003 werd hij gevraagd als financieel manager van het gerenommeerde Amerikaans advocatenkantoor Greenberg Traurig waar hij in 2007 tot Business Director werd benoemd.

2013 was het jaar van oprichting van zijn eigen administratiekantoor. Zijn onderneming bedient inmiddels veel ondernemers met het voeren van de boekhouding en de fiscale aangiften. Daarnaast heeft hij met Cention Administratiekantoor een succesvol diensteverlening geïntroduceerd met interim financiële – en administratieve dienstverlening op locatie van haar cliënten.

Als financieel professional en belastingconsulent onderscheidt van Beek zich door zijn expertise en maatwerk. Als kind van een ondernemers gezin weet hij als geen ander wat er leeft in ondernemend Nederland.

Waren de tips waardevol? Deel m’n blog dan op FB, Twitter, LinkedIn, Google+