Bijtelling privégebruik auto 2015

Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan wordt een bedrag bij de winst opgeteld voor het privégebruik. Een uitzondering hierop geldt alleen wanneer u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2015 zijn er 5 tarieven voor de bijtelling: 4%, 7%, 14%, 20%, 25%. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

De onderstaande tabel geldt voor auto’s die in 2015 voor het eerst op naam zijn gezet.

Tabel percentage bijtelling 2015

Categorie

CO2-uitstoot in gram per kilometer

4% bijtelling

0

7% bijtelling

50 gram of meer

14% bijtelling

Meer dan 50, maar niet meer dan 82 gram

20% bijtelling

Meer dan 82, maar niet meer dan 110 gram

25% bijtelling

Meer dan 110 gram

Hoe lang geldt het verlaagde percentage?

Valt u in een verlaagd bijtellingspercentage (4%, 7%, 14% of 20%) dan geldt dat percentage voor een periode van 60 maanden in de eerste maand waarop het kenteken is afgegeven. Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Ook nu weer voor een periode van 60 maanden.

Als ondernemer dient u deze verjaring goed in de gaten te houden en dat kan wellicht een overweging zijn om een nieuwe auto aan te schaffen.

Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde).

Cention let voor u op de (juiste) toepassing van de bijtelling en adviseren u actief. Wilt u meer weten hoe wij uw onderneming en uw administratie verder helpen? Neem dan contact met ons op. 

Francois van Beek
François van Beek is ondernemer en eigenaar van Cention Administratiekantoor. Hij is een bekende naam in het midden- en kleinbedrijf op het gebied van financiële - en administratieve dienstverlening.

Direct na zijn studie bedrijfsadministratie begon hij zijn loopbaan als boekhouder voor lokale bedrijven in de duin- en bollenstreek gevolgd door diverse ad interim functies als financieel manager voor middelgrote bedrijven zoals De Leeuw Groep, Goes Transport en Skybernet. In 2003 werd hij gevraagd als financieel manager van het gerenommeerde Amerikaans advocatenkantoor Greenberg Traurig waar hij in 2007 tot Business Director werd benoemd.

2013 was het jaar van oprichting van zijn eigen administratiekantoor. Zijn onderneming bedient inmiddels veel ondernemers met het voeren van de boekhouding en de fiscale aangiften. Daarnaast heeft hij met Cention Administratiekantoor een succesvol diensteverlening geïntroduceerd met interim financiële – en administratieve dienstverlening op locatie van haar cliënten.

Als financieel professional en belastingconsulent onderscheidt van Beek zich door zijn expertise en maatwerk. Als kind van een ondernemers gezin weet hij als geen ander wat er leeft in ondernemend Nederland.

Waren de tips waardevol? Deel m’n blog dan op FB, Twitter, LinkedIn, Google+